Gallery0Gallery1Gallery2

PRODUKCJA CYTRYNÓWKI ŚWIĘTOKRZYSKIEJ

Udostępnij

Informacje

Cezary Grenda z Suchedniowa to znany restaurator z wieloletnim doświadczeniem. Nie tylko doskonale zna się na kuchni, ale i komponuje autorskie dania. Jak się okazuje, nie tylko. Niedawno na rynek trafił prawdopodobnie pierwszy jakościowy, regionalny trunek. To „Cytrynówka Świętokrzyska”.

O ofercie

Receptura cytrynówki świętokrzyskiej liczy sobie… ponad sto lat! - Na początku XX wieku, kiedy budowano drogę E-7, pracowali przy niej fachowcy z Włoch. Z jednym z nich zaprzyjaźnił się mój dziadek. To właśnie budowniczy z Italii zdradził mu recepturę cytrynówki. W mojej rodzinie była przekazywana z pokolenia na pokolenie i udoskonalana. Do ostatecznego kształtu, a raczej smaku przyłożyłem rękę i ja, słuchając opinii klientów, którzy ją pili – mówi Cezary Grenda. Na opracowanie ostatecznej receptury i technologii produkcji poświęciłem 12 lat.

 

Dla kogo

Cytrynówka Świętokrzyska to nalewka uzyskana wyłącznie z naturalnych składników: wyselekcjonowanych gatunków cytryn, limonek, cukru i wódki 40%. Nie zawiera żadnych barwników ani konserwantów. Doskonały napój dla osób preferujących niskoprocentowe alkohole - zawartość alkoholu to 14,5%.

Choć cytrynówek w Polsce mamy bardzo dużo, to w takiej postaci jeszcze nie występuje. Ze względu na naturalne produkty w składzie, Cytrynówkę podajemy w postaci rzadkiej galaretki o ile jest przechowywana w temperaturze schłodzenia białego wina, lub płynnej, jeśli jest w temperaturze powyżej 20 stopni.

Cytrynówka Świętokrzyska ma szerokie zastosowanie nie tylko w barmaństwie jako napój alkoholowy, aperitif czy cytrynowe mojito. Jest bardzo przydatna w kuchni - np. do smażonych bananów - są delikatne o niesamowitym aromacie, lodów, karmelizowanych gruszek lub pomarańczy, naleśników i innych deserów.

 

Terminy

Oferta całoroczna

Przeglądaj inne oferty po tagach

Alkohol Regionalny alkohol

Leave a Review